جاذبه های گردشگری باکو
باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، بزرگترین شهر و همچنین بزرگترین بندر این کشور است. این شهر بر ساحل غربی دریای خزر در شبه جزیره آبشوران قرار دارد و یکی از مناطق نفتخیز جهان میباشد. باکو پر جمعیتترین و یکی از زیباترین شهرهای قفقاز است. وجود تعداد بسیاری از پارکهای ساحلی و برگزاری برنامههای متعدد هنری از جمله موسیقی، تئاتر و اپرا جذبه خاصی به این شهر دادهاست. بخش قدیمی شهر باکو ، همراه با برج و حصار قلعه شهر به خوبی از سدههای میانه بجا مانده و یکی از آثار ثبت شده در یونسکو به عنوان میراث فرهنگ جهانی است جمعیت شهری در ابتدای سال ۲۰۰۹ حدود ۲٫۰۴ میلیون نفر برآورد شده است. در ابتدای سال ۲۰۰۳ بیش از ۱۵۳ هزار نفر از آوارگان داخلی (ناشی از جنگ قره باغ) و هچنین ۹۴ هزار نفر پناهنده خارجی در این شهر علاوه بر جمعیت اصلی وجود داشته اند.
موزه نظامی باکو
در سال ۲۰۰۷ و در نشست وزرای فرهنگی اعضای سازمان کنفرانس اسلامی، باکو به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی برای سال ۲۰۰۹ اعلام شد. در سال ۲۰۰۰ بخش قدیمی باکو بعلاوه سرای شروانشاهان (به ترکی آذربایجانی، شیروانشاهلار سارایی) و قلعه دختر به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند. باکو دارای ۱۱ منطقه شهری (اداری) شامل عزیزبایف، بیناغدی، قاراداغ، نریمانف، نسیمی، نظامی، صبالی، صابونچی، ختایی، سوراخانی و یاسامال و نیز ۴۸ شهر می باشد. شهرهای بناشده در جزایر موجود در خلیج باکو و شهر صخرههای نفتی یا نفت داشلاری که در دریا ساخته شده اند و خارج از باکو و در داخل دریای خزر قرار دارند جز این ۴۸ شهر می باشند
شبهای باکو
معبد آتش در سوراخانی و اطراف آن
منظره پارک ساحلی باکو
تاریخچه
اولین شواهد مستند مرتبط با باکو به قرن ششم میلادی برمی گردد و از آنجا که از آن زمان اغلب بخشی از شاهنشاهیهای ایرانی بودهاست، پیوند تاریخی با آنها دارد. پس از اینکه زمین لرزه بزرگی در قرن ۱۲ میلادی شماخی پایتخت شروانشاهان را ویران نمود، آهسیتان اول باکو را به عنوان پایتخت جدید برگزید. در زمان ساسانیان حضور و نفوذ عنصر ایرانی در کرانههای اران از تالش و باکو تا دربند بسیار قوی و چشمگیر بود. در دوره شروانشاهان، باکو بخشی از شروان بود. شروان مانند بقیه اران بخشی از سرزمین آذربایجان نبود. آذربایجان به منطقه جنوب رود ارس گفته میشد.[۹] با سلطه ترکهای سلجوقی بر شروانشاهان در سده یازده میلادی روند ترکیسازی زبان منطقه نیز آغاز شد. روندی که هنوز نیز در جنوب این منطقه (تالش) ادامه دارد. با این روند، مردم آسیانیزبان و ایرانیزبان منطقه به مرور زمان ترکزبان شدند. باکو پایتخت شیروانشاهان در سدههای ۱۴ و ۱۵ میلادی بود و بعد بخشی از ایران صفوی شد. حکومت عثمانی در قرن ۱۶ میلادی طی دورهای کوتاه به قسمت اعظم قفقاز از جمله باکو حاکم بود. نادرشاه افشار توانست این قسمت از آران، گرجستان و منطقه ارمنستان فعلی را دوباره به ایران بازگرداند. در جنگهای ایران و روس در زمان فتحعلی شاه این ناحیه بر اساس عهدنامه گلستان و ترکمان چای از ایران جدا و به دست روسها افتاد و باکو در اواخر قرن نوزدهم و دهه اول قرن بیستم از بزرگترین مناطق تولید نفت جهان بود.
قلعه دختر از آثار دوره ساسانی در شهر باکو است. این اثر تاریخی که با ۲۹،۵ متر طول، ۱۶ متر عرض، و ۶ طبقه که در دو محدوده زمانی قرن ۵ و ۶ میلادی (آغاز ساخت مرحله اول) و قرن ۱۲ (مرحله دوم) ساخته شدهاست در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست.این قلعه در روزگار کهن، نیایشگاه آناهیتا بوده و زرتشتیان برای زیارت به آنجا میرفتهاند.این قلعه در سال ۱۹۶۰ مرمت و در سال ۱۹۶۴ تبدیل به موزه گردید. سازمان یونسکو در سال ۲۰۰۰ این بنا را در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت نمود.
قلعه دختر، از آثار ایرانی باکو از دورهٔ ساسانیان
مجسمهٔ حکیم نظامی در باکو
مجسمهٔ حکیم نظامی در باکو
ایچری شهر بافت قدیم شهرباکو، که از آن با نام ارگ باکو نیز یاد میشود به تدریج مابین قرون ۱۱ تا ۱۹ میلادی ساخته شدهاست.این شهر محصور از دوران پارینهسنگی تاکنون محل سکونت انسان بودهاست و فرهنگ و تمدنهای مختلفی چون ساسانی، زرتشتی، شیروانی، ایرانی، عربی، عثمانی و روسی را در خود جای دادهاست.این قسمت شهر در شمال غربی خلیج باکو واقع شده و جزو دیدنیترین مکانهای باکو بشمار میرود که در سال ۲۰۰۰ میلادی در شمار میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.ایچری شهر دارای ۲۳ محله، ۲ کاروان سرا، ۳ چشمه آب، میدان بازار و… می باشد که جذابترین مکان آن قلعه دختر است.
باکو از زاویه «ایچری شَهَر»
باکو «ایچری شَهَر»
دروازهٔ «ایچری شَهَر»
پارک مفاخر باکو آرامگاه بزرگان و مفاخر ومشاهیر آذربایجان است.این مکان به دلیل سرسبزی و زیبایی اش لقب پارک مفاخر (فخر پارکی) را به خود گرفته است .نام دارانی چون حیدر علیاف، ابوالفضل ایلچی بیگ، رشید بهبودوف و شوکت علیاکبروا در این مکان به خاک سپرده شده اند.
آرامگاه رشید بهبودوف جالبترین موضوعی که دراین مکان ذهن هر بیننده را به خود مشغول میکند مجسمههای زیبای هر فرد بر سر مزارش میباشد.
تئاتر کودک (کوکلار تاتری)
شهر قدیمی باکو
باکو برفراز قیز قلعه سی
باکو برفراز قیز قلعه سی
باکو برفراز قیز قلعه سی
نمای بیرونی قیز قلعه سی